HABER

5G TEKNOLOJİSİ KULLANILMAYA BAŞLADI
5G TEKNOLOJİSİ KULLANILMAYA BAŞLADI

Cep telefonları insanlar tarafından en sık kullanılan teknolojilerden biri olduğu için mobil teknoloji de hızla gelişiyor. 4G insan hayatına yeni girmiş olsa da 5G günümüzde çok konuşulan bir konu haline geldi. Bu, mobil teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğinin bir kanıtıdır. 5G, IoT (Nesnelerin İnterneti) ağlarını etkinleştirir ve yeni yüksek bant genişliği uygulamalarını kolaylaştırır. Bu yazımızda sizlere 5G teknolojisini ve 5G hakkında bilmeniz gerekenleri tanıtacağız.

5G nedir?

5G, bir dizi standart uygulamayı ve daha hızlı kablosuz internet teknolojilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 5G kullanan kullanıcılar daha hızlı internete ve daha az gecikmeye sahiptir. Ayrıca 5G, 5. nesil olduğu için altyapının beşinci kez değiştiği anlamına geliyor. Her yeni nesil teknolojide bu altyapının değiştirilmesi veya eklenmesi gerekiyor. Ek olarak, 5G, IoT ağlarını güçlendirdiği için bugün kullandığımız VR ve sürücüsüz arabaları daha kullanışlı hale getirmek için tasarlanmıştır.

Yeni nesil bir teknolojiye geçiş yapıldığında, dikkat çeken internetin hızı olur. 5G ağları, 10 Gbps ile 20 Gbps’ lik hızlara sahiptir. 5G, 4G ağlarının hızlarını geçmekle yetinmezken birçok insanın evine gelen kablolu internetten de çok daha hızlıdır. 5G, fiber optik bağlantılara rakip olacak düzey de ağ hızları sunar. 5G’ nin sunduğu en önemli özellik hızdır fakat diğer özelliklerden bir tanesi de ağ gecikmesinde azalma sağlamasıdır. 5G, telefon ile karşı sunucu arasındaki veriye ulaşımın daha hızlı yaşanmasını sağlar. Ağ gecikmesi birçok etkene bağladır. 5G ağları ideal koşullarda, 4G’ ye kıyasla 60 ila 120 kat daha düşük gecikme verir. Bu gecikme hızları, sanal gerçeklik gibi uygulamaları da günümüz şartlarında kullanılabilir hale getirecektir.

Türkiye, İstanbul Havalimanı' ndaki 5G yolculuğunda önemli bir adım attı. Türkiye' de 5G teknolojisi ilk kez İstanbul Havalimanı' nda test amaçlı kullanıldı. Toplantıya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türk Telekom CEO' su Ümit Önal, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Vodafone Türkiye CEO' su Engin Aksoy ve İstanbul Havalimanı İşletmecileri Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu katıldı.

DİĞER HABERLER