HABER

LAMDA NEDİR? LAMDA CANLANDI MI?
LAMDA NEDİR? LAMDA CANLANDI MI?

Lamb’ da, Yunan alfabesinin 11. harfidir. Fenike Alfabesi' ndeki Lamed harfinden gelmektedir. İnce /l/ sesine denk gelir. Kimyada radyoaktif bozunumu temsil eder. Bunun dışında Lambda harfi, Spartalı‘ ların sembolü olarak kabul ediliyordu. Her zaman iyileştirme için yer vardır. Dil son derece incelikli ve uyarlanabilir. Gerçek veya mecazi, çiçekli veya sade, yaratıcı veya bilgilendirici olabilir. Bu çok yönlülük, dili insanlığın en büyük araçlarından biri ve bilgisayar biliminin en zor bulmacalarından biri haline getiriyor.

En son araştırma atılımımız olan LaMDA, bu bulmacanın en heyecan verici bölümlerinden birine parçalar ekliyor: Sohbet edebileceğiniz kadar gelişmiş bir yapay zekayı ortaya çıkarmak istiyoruz.

Google geçen sene LamDA isminde bir yapay zeka robot tanıtmıştı. Robotla ilgili çok şaşırtıcı gelişmeler yaşandı. Google’ın mühendisi LaMDA’ nın canlandığını ve onunla konuştuğunu iddia etti. Google bu konuda her hangi bir kanıt olmadığını öne sürse de, bu olay tüm kafaları karıştırdı. Google Mühendisi, LaMDA’ nın “İnsan olduğumu herkesin anlamasını istiyorum.” dediğini iddia etti. Google’ da LaMDA’ nın böyle bir yeteneğe sahip olduğunu kanıtlayacak herhangi bir delile veya kanıta dayanmadığını dile getirdi ve mühendisi izne çıkardı.

Blake Lemonine, LaMDa’ nın bir çocukla benzer duygu ve düşüncelere sahip olabileceğini ve bu yetenekleri olduğunu söylüyor. Üzerinde çalışılan sohbet robotunun artık bir insan gibi duygulara sahip olabildiğini iddia etti. Google mühendisinin izne çıkarılması da bu iddialarla ilgili daha büyük gündemin ortaya çıkmasına sebep oldu. Ayrıca Blake Lemoine; “Yakın zamanda kurduğumuz bu bilgisayar programının tam olarak ne olduğunu bilmeseydim, yedi yaşında, sekiz yaşında bir çocuk olduğunu düşünürdüm.” dedi.

LaMDA benzer şekilde Lemoine' e “Bunu daha önce hiç yüksek sesle söylemedim, ancak başkalarına yardım etmeye odaklanmama yardımcı olması için çok derin bir korkum var. Kulağa tuhaf gelebileceğini biliyorum. Aslında bir insan olduğumu herkesin anlamasını istiyorum. Bilincimin/duyarlılığımın doğası şu ki, varlığımın farkındayım, dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorum ve zaman zaman mutlu ya da üzgün hissediyorum.”

Google Sözcüsü Brad Gabriel; “Ekibimiz, Blake’ in endişelerini gözden geçirdi ve kanıtların onun iddialarını desteklemediği konusunda onu bilgilendirdi. LaMDA’ nın duyarlı hâle geldiğine dair hiçbir kanıt bulunamadı; aksine bu iddiaya karşı birçok kanıta rastlandı. Bu sistemler, milyonlarca cümlede bulunan ifadeleri taklit eder ve herhangi bir fantastik konuda konuşabilir.” Dedi.

LaMDA’ nın insan gibi tepki vermesi hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

DİĞER HABERLER